fbpx

Rólam

Hogyan és miként lettem weboldal készítő? Ha szeretnéd megismerni a tőrténetem, akkor tarts velem a következő fantasztikus utazásra térben és időben.

Rólam - WordPress weboldal készítés
Én wp weboldalam

A történetem

Lassan 14 éve foglalkozom weboldal készítéssel. A történetem 2006 körül kezdődött amikor Angliában pontosabban Londonban beiratkoztam egy weboldal készítő iskolába és egy év után sikeresen letettem a vizsgát.

Mivel hozzám nagyon közel állónak éreztem ezt a szakmát és kimondottan érdekelt a weboldal készítés, így rengeteget tanultam a témával kapcsolatban autodidakta módon is.

Az egyik órán a tanárom felvetette azt az ötletet, hogy miért nem kezdek bele egy weboldal készítő vállalkozásba és kezdem el hirdetni a szolgáltatásaimat, mivel szerinte igazán tehetséges vagyok.

Akkoriban az önbizalmam nem volt túl magas szinten és nem igazán hittem el, hogy annyira jó vagyok, hogy be tudjak indítani egy weboldal készítéssel foglalkozó vállalkozást angol nyelvterületen.

2006 második felében tettem egy próbát és elkezdtem hirdetni a szolgáltatásaimat az angol Ebay-en keresztül. Meglepődve tapasztaltam, hogy 2 nap múlva már csörgött is a telefonom és meglett életem első megrendelése.

A HTML weboldal készítés fénykora

Akkoriban nagyon felkapott téma volt a weboldal készítés és rengetegen saját weboldalt akartak készíteni. Ez idő tájt még nem terjedtek el a CMS (content management system) tartalomkezelő rendszerek mint a WordPress, így természetesen a weboldalakat sima HTML kódolással készítettem el.

Feltöltöttem párdarab weboldal mintát ebből az időből, a lynnsjewellerybox.co.uk volt életem első munkája.

Mással nem is nagyon tudtam volna, mivel akkoriban a HTML és a PhotoShop volt a két meghatározó eszköz amivel dolgoztam.

Statikus, tehát az ügyfél által nem módosítható egyszerű, viszont nagyon szép weboldalakat készítettem akkoriban és csak úgy özönlöttek a megrendelések.

Talán mondhatom, hogy a HTML weboldal készítés ekkortájt élte fénykorát, legalábbis Én ezt nagyon így éltem meg.

Pár éven át mást sem kellett csinálnom mint folyamatosan gyártani a szebbnél szebb statikus HTML weboldalakat mivel hatalmas igény volt rájuk. Mondanom sem kell, hogy kimondottan jól kerestem ezzel a szolgáltatással akkoriban.

Weboldalak a múltból – (2006-2010)

Weboldalak a múltból – (2009)

elbrustolima.co.uk

Irány a CMS

Viszont minden álom egyszer véget ér, mivel a weboldal készítés elkezdett szintet lépni és egyre több CMS tartalomkezelő rendszer került reflektorfénybe, mint például a Drupal. Lehet erre a régi motorosok még emlékeznek, manapság viszont már nem olyan elterjedt mint például a WordPress.

Akkoriban a Drupal nagyon felkapott lett, mivel komolyabb dinamikus tartalomkezelő weboldalakat lehetett vele készíteni. Elkezdtek a szebbnél szebb utazási irodák, éttermek, ingatlanközvetítők weboldalai megjelenni, amelyek már egy komolyabb tartalomkezelő rendszer alatt épültek meg.

Az elbrustolima.co.uk ingatlanközvetítő iroda weboldalát (bal oldalon) például a Drupal tartalomkezelő rendszerrel építettük meg egy barátommal.

Ha piacképes akartam maradni el kellett döntenem, hogy maradok a HTML weboldalak fejlesztésénél addig amíg van rá kereslet, vagy elkezdem továbbképezni magam a programozás területein és belevágok a dinamikus weboldal készítésbe tartalomkezelő rendszerek használatával.

Természetesen elkezdtem programozást tanulni és egy elég jónak mondható tanfolyamon keresztül megismerkedtem mélyebb szintem a PHP programozás alapjaival. Ezután jött az OOP, azaz Objektumorientált programozás elsajátítása a PHP fejlesztőkörnyezetben.

Nagyon örülök neki, hogy belekezdtem ennek a megtanulásába, mivel számomra nagyon izgalmas téma volt. Lenyűgözött az a logika amivel összerakták és az is amit létre lehet hozni a használatával.

Mondhatni elég ütőképes weboldal készítőnek számítottam ez idő tájt és így, hogy már programozni is tudtam komolyabb weboldalakat is össze tudtam rakni, amelyekhez elengedhetetlen volt az OOP programozás ismerete.

WordPress – Első látásra szerelem

Ekkortájt ismerkedtem meg a WordPress CMS tartalomkezelő rendszerével ami első látásra szerelem volt, mivel úgy éreztem megtaláltam azt a rendszert amivel a későbbiekben is dolgozni szeretnék.

Nem tévedtem, mivel a mai napig a WordPress az egyetlen amit használok a weboldalak elkészítéséhez. Véleményem szerint ez a legjobb “motor” bármelyik weboldal alá.

Mindeközben a web újra szintet lépett és egyre fontosabbá vált a keresőoptimalizált weboldalak készítése, mivel az ilyen típusú weboldalakat a keresőmotorok, mint a Google előnyben részesítette és így jobb rangsorolát kaptak a keresőkben, aminek köszönhetően nagyobb forgalomra tettek szert és így a bevételük is elkezdett növekedni.

wordpress szerelem

SEO az új kedvenc

Belevetettem magam a témába és a SEO, azaz keresőoptimalizálás lett az új kedvencem. Mivel eredményeket tudtam felmutatni a keresőkben, meglepetésemre elkezdtek különböző angol cégek megkeresni és felkértek, hogy optimalizáljam a weboldalaikat.

Őszinte leszek, nagyon fejfájós téma volt, mivel a legtöbb weboldal szörnyű kódolással rendelkezett, a felhasznált képek mérete pedig borzalmas volt, így meglehetősen nehéz volt ezeket az weboldalakat keresőoptimalizálni.

Rengeteg SEO munkát visszautasítottam, mivel fogalmam sem volt hogyan lehet ezeket a weboldalakat keresőoptimalizálni úgy, hogy a kedves ügyfél gatyája ne menjen rá.

Aztán megszületett a nagy ötlet, azt javasoltam az ügyfeleimnek, hogy kezdjük a nulláról és építsük tökéletesen SEO optimalizált weboldalt a régi borzalmas helyett.

Az ötlet bejött, így ezzel kezdtem el foglalkozni és mivel az eredmények elég látványosak lettek, így a keresőoptimalizált weboldal készítés lett a fő profilom.

masszázs franchise

Az álom munka mégsem egy álom

2014 körül kaptam egy nagyon jó ajánlatot egy masszázs franchise cégtől, felkértek, hogy csináljam a weboldalaik keresőoptimalizálását és pluszban fejlesszem azokat.

Az ajánlat nagyon tetszett és mivel már kezdtem unni a rengeteg sokszor fejfájós SEO munkát, így azonnal elfogadtam az ajánlatot és elkezdtem velük dolgozni.

Sokkal nyugodtabb vizekre érkeztem és a munkámat is jól megfizették, így utólag sokkal jobban megfizethettek volna, viszont akkoriban még nem volt rálátásom arra, hogy mennyi pénzt termeltem ennek a cégnek.

Amikor az egyik menedzser lány elmondta, hogy három év alatt vett egy háromszintes luxus villát Kanadában, Sydney-ben abból a pénzből amit kitermeltünk és meghívott, hogy töltsek ott egy hetet, mondanom sem kell, hogy leültem mint tó fenekén az iszap.

Meg voltam elégedve a keresetemmel, viszont be kellett vallanom önmagamnak, hogy ezért a munkáért, akár a fizetésem tízszeresét is elkérhettem volna, amit véleményem szerint szemrebbenés nélkül kifizettek volna.

Sajnos nem voltam azzal tisztában, hogy milyen értéket képvisel a keresőoptimalizálás egy komolyabb cégnél és így megelégedtem a morzsákkal, amit kaptam.

Nem tagadom azóta is sokat gondolok erre, hogy mi lett volna ha másképp csinálom. Na de kár a múlton rágódni, kieresztettem a gőzt és tovább léptem, mivel nem tudtam megegyezni a céggel, lehet nem is annyira akartam.

WordPress mindörökké

Visszatértem a WordPress világába és elkezdtem komolyabb szinten az OOP-vel foglalkozni a WordPress-en belül. Ehhez kívül-belül megkellett, hogy ismerjem a WordPress felépítését kódrendszerét és mivel nagyon izgalmas témának számított nálam, ezért megtanultam róla amit csak tudtam.

2017 környékén így lettem WordPress bővítmény készítő, magyarul leprogramoztam különböző bövítményeket és feltöltöttem a WordPress.org oldalára, így bárki letölthette azokat és ingyenesen használhatta. Természetesen mindegyikhez volt egy úgynevezett PRO verzió is ami már fizetős volt.

Ez ment egy darabig, viszont a PRO bővítményekkel szinte semmit sem kerestem elsősorban a hatalmas konkurencia miatt, ezért elég gyorsan feladtam az egészet. Ez idő alatt többször felkértek különböző bővítményekhez egyedi modulok programozására, így egy darabig ebből kerestem a kenyerem.

Mivel hazaköltöztem Magyarországra és egy ideig Budapesten éltem, viszont jobban vágytam vidékre, így vettem egy magánházat egy kis faluban, ahol több barátom is lakik. Jó döntés volt és megszállt a lelki nyugalom, már csak azt kellett kitalálnom, hogy mivel szeretnék foglalkozni.

Teljesen mással kezdtem foglalkozni, tulajdonképpen a házat újítottam és utána a drónok lettek az új hobbim. Nagyon élveztem a drónnal való repülést és mivel nem felejtettem el a weboldal készítéssel és keresőoptimalizálással kapcsolatos tudásomat, gondoltam egyet, készítek egy magyar weboldalt ezzel kapcsolatban, kilistázom a keresők első oldalára különböző értékes kulcsszavakra és mint drón tesztelő fogok ezután dolgozni.

Az évek során összegyűlt tudásommal nem voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy szinte bármelyik kulcsszóra ki tudom majd listázni a weboldalamat a Google első oldalára. Mivel az online marketingen belül már volt tapasztalatom az affiliate, azaz partner programokkal kapcsolatban, így elhatároztam ez lesz a fő bevételi forrásom.

Életem első magyar nyelvű weboldala

Elkészítettem az első magyar weboldalamat, aminek a namerre.hu nevet adtam. Tudom, ez a név egyáltalán nem a drónokhoz kapcsolódik, így elárulom miért esett a választásom pont erre a domain névre.

Nos, amikor Spanyolországban az El Camino poros útjait jártam, az egyik településen eltévedtem és épp azon gondolkoztam na merre kellene tovább mennem, amikor történt egy vicces dolog velem, mivel megpillantottam egy útjelző táblát amire az volt írva, hogy Namerre.

Mivel szeretek túrázni elhatároztam, hogy egyszer az életemben fogok egy túra blogot készíteni aminek a neve NaMerre lesz. Ezt a domain nevet már megvásároltam .hu végződéssel, de a túra blog elkészítésére ezidáig nem került sor, így ezt használtam fel a drón termék tesztelő namerre.hu weboldalamhoz, ami a mai napig működik.

Tehát a weboldal elkészült és elkezdtem írni a termék teszteket a különböző általam megvásárolt drónokról, még videókat is készítettem a YouTube csatornám oldalán.

A teljes weboldalt optimalizáltam különböző értékes kulcsszavakra és pár hónap alatt meg is jelentem a keresők oldalain kisebb volumenű kulcsszavakra.

Úgy építettem a weboldalt és írtam a cikkeket, hogy minden összhangban legyen a Google elvárásaival szemben, tehát tökéletesen keresőoptimalizált legyen a teljes weboldal.

Miközben már vagy fél éve ezen dolgoztam, csináltam a termék teszteket, optimalizáltam a tartalmat, készítettem a videókat, jött egy megkeresés a GearBest webáruháztól, hogy mi lenne ha küldenének különböző termékeket tesztelésre.

Weboldal a jelenből

Portfólió - NaMerre magazin

Úgy képzeltem el, hogy majd Én fogom ezeket a nagyobb webáruházakat, mint a GearBest vagy Banggood megkeresni, de a GearBest megelőzött engem, így természetesen azonnal elfogadtam az ajánlatukat.

Na innentől nagyon beindultak a dolgok, érkeztek a termékek, írtam a cikkeket, készítettem a videókat és optimalizáltam a tartalmakat és elkezdtem hozzá a mostanra már nélkülözhetetlen link építést is.

Egy év kemény munka után az eredmény szenzációs lett, több olyan magas havi rákereséssel rendelkező, a piacon nagyon értékesnek számító kulcsszavakra is sikerült kilistáznom a namerre.hu weboldalamat mint a drón kezdőknek, drónok kezdőknek, legjobb kamerás drón és a drón vásárlás kulcsszavak.

Ezek közül a drón vásárlás kulcsszó volt az ami a legtöbb eladást hozta, értelemszerüen ezért a helyezésért megy a harc is a legjobban. Mivel lassan egy éve nem foglalkoztam ezeknek az oldalaknak az optimalizálásával, így már nem mindegyik kulcsszóra vagyok az első oldalon a Google keresőben.

Azóta rengeteg termék tesztet írtam más kategóriákban is mint a WiFi IP kamerák, akciókamerák vagy az AliExpress webáruházról és nagyon sok értékes kulcsszavakra még mindíg az első helyen vagyok a keresőkben, mint az aliexpress magyarul vagy a WiFi IP kamera teszt, hogy csak párat említsek meg.

Weboldal a közeli múltből

Portfólió - Maróc Község

Mi leszek ha nagy leszek?

Mint említettem lassan egy éve nem nagyon foglalkozom a namerre.hu weboldallal, mivel újra a weboldal készítés kezdett el érdekelni. Ezt főként pár jó barátomnak köszönhetem, mivel addig mondták, hogy készítsek számukra weboldalt amíg beleegyeztem.

Azóta a helyi önkormányzat is felkért, hogy készítsek számukra egy egyszerűbb weboldalt, így nem volt túl nehéz újra belelendülnöm a weboldal készítésbe.

Pár hónappal ezelőtt, tehát 2021 Május környékén gondolkoztam azon, hogy újra beindítom a weboldal készítés szolgáltatásaimat, már csak azt kellet eldöntenem, hogy újra angol nyelvterületen kezdjek bele vagy válasszam a magyar piacot.

Nagyon nehéz döntés volt, mivel nagyon szeretem az angol piacot és jóval többet lehet keresni a weboldal készítéssel külföldön mint itthon, viszont jóval több időbe is kerül újra beindítani egy online weboldal készítő vállalkozást.

Úgy gondoltam, mivel újra itt élek Magyarországon, így kipróbálom a tudásomat itthon és belekezdek egy magyar weboldal készítő vállalkozásba.

Mint azt láthatod kedves olvasó ennek kapcsán született meg ez a cikk is és természetesen a wpweblapom.hu weboldal is.

Legfrissebb munkáim

Portfólió - Maróc Község
Portfólió - Kalandos Vendégház
Portfólió - Földanya Ajándéka
Portfólió - NaMerre magazin
Portfolió - a Te weboldalad

Ügyfeleim mondták

Maróc Község Önkormányzata

A helyi önkormányzatunkhoz készíttettünk egy magazin jellegű WordPress oldalt, amelynek fő szempontjai voltak, hogy tudja kezelni a bejegyzéseinket és naprakész információkat tudjunk biztosítani a község lakói számára.

A weboldal minden igényünket kiszolgálja, mobilon is tökéletesen megjelenik, könnyen kezelhető és logikus felépítésű.

A wpweblapom.hu minőségi munkát végzett, amit mégegyszer köszönünk!

Simonyai István, Polgármester
www.maroc.hu

Földanya Ajándéka Webáruház

Már régebbról ismerjük Attilát és így tisztában voltunk azzal, hogy nagyon otthon van a weboldalak készítésében, elsősorban ezért bíztuk meg a webáruházunk elkészítésével.

Remek munkát végzett, sokkal jobb lett a webáruházunk mint azt az elején elképzeltük. Nemsoká kezdjük a webáruházunk keresőoptimalizálását, amit szintén az Attilára fogunk bízni, mivel úgy látjuk nagyon profi ebben is.

Nemcsak mint barát, hanem mint ügyfél is ajánlani tudom a szolgáltatásait.

Tatár család (Attila és Judit)
www.foldanyaajandeka.hu

Kalandos Vendégház

A Router Networking Kft. ügyvezető igazgatója vagyok, Attilával (mint külsős) már dolgoztunk együtt a céges weboldalunk fejlesztésével és karbantartásával kapcsolatban.

Nála jobb szakembert nem sokat ismerek, nagyon jó problémamegoldó képességgel rendelkezik, a rábízott feladatokat pedig gyorsan és precízen elvégzi.

Ezek után nem volt kérdéses kit fogok megbízni a  vendégházam weboldalának elkészítésével.

Mondanom sem kell, hogy ismét nagyon jól döntöttem.

Madarász Zsuzsanna
Cégvezető, Router Networking Kft.
www.kalandos.hu

Készen állsz?

Valósítsuk meg az álmodat együtt, bízd a weboldalad elkészítését szakemberre. Kérj ingyenes árajánlatot most.